Behouden KNSM-gebouwen 2

Behouden KNSM-gebouwen 2
Voormalige motorenwerkplaats, bedrijfskantine, overslagloods, administratiegebouw, monsterlokaal en kapiteinswoningen

 

Aan de Levantkade/KNSM-laan/Venetiëstraat tegenover de halte van lijn 65 en het plein met de platanen, staat de voormalige motorenwerkplaats van de KNSM. Het werd door CASA-architecten in stukken geknipt. Het lichtgekleurde gebouw is nieuw, de beide andere zijn verbouwd. In het middendeel is een hal met lichtkoepel.

 

 

 

Aan het aflopende Levantplein staat de voormalige bedrijfskantine van de KNSM. Het staat op palen (Zie “Einde periode KNSM”). Het werd in 1980 gekraakt. De krakers noemden het gebouw Edelweiss. Zij kochten het later van de gemeente voor één gulden. Zij moesten het wel opknappen. Het is nu goud waard. In 2000 wilde een van de bewoners zijn woning voor een half miljoen euro verkopen. De huidige waarde is onbekend. Verhalen gaan over bedragen van boven het miljoen.

 

Aan de Levantkade op nummers 151 tot en met 165 staat het voormalig administratie en aanmonstergebouw van de KNSM. Het werd in 1980 gekraakt. Na een jarenlange discussie met de gemeente (slopen of behouden) gingen de bewoners akkoord met een groot nieuw gebouw rondom. De nieuwbouw moest aansluiten bij hun gebouwtje. Dat is voor de architecten bron van inspiratie geweest. Boven de ingang hangt een plaquette met nummer 8, het voormalig huisnummer aan de Levantkade.

 

Naast Pireaus staat een kwart van de voormalige overslagloods nummer 1 van de KNSM. De rest verdween voor de bouw van Pireaus. Het is de enige onveranderde havenloods. De loods is eigendom van de Stichting Botenloods de Levant. Doelstelling: klassieke schepen behouden. Er mogen alleen houten schepen onderhouden, gerepareerd en  nieuw gebouwd worden.

 

 

Aan de Levantkade 7-43 (voormalig nummer 6) zat een “Monsterlokaal, alleen toegang voor hofmeesters, chef-koks en linnenjuffrouwen”, en het kantoor van de medische dienst van de KNSM. In de periode na 1980 wordt hier een café gevestigd en later een koffiehuis. Door samenspel van bewoners, architectenbureau Villanova en corporatie Onze Woning werd het verbouwd tot dertien gewone  woningen en vijftien woningen met gemeenschappelijke voorzieningen.

 

Op de scheiding van de Verbindingsdam en het eiland onmiddellijk rechts van de brug, woonden vroeger de walkapiteins in de Kapiteinswoningen. Zij namen het bevel over de schepen over wanneer de kapiteins van de schepen naar huis waren. Het is gerenoveerd door CASA Architecten.

 

 

 

Bronnen:
Ton Heijdra, Kadraaiers & Zeekastelen. Geschiedenis van het Oostelijk Havengebied. Amsterdam, 1993.
Ontdek het Oostelijk Havengebied. Uitgave van Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij in samenwerking met Stichting Kunstwerk Loods 6.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.